«На беремо на роботу ЛГБТ+»: які закони порушено у скандальному кейсі?

У громадському секторі нагадали про законодавчу заборону дискримінації

«На беремо на роботу ЛГБТ+»: які закони порушено у скандальному кейсі?Українське законодавство забороняє дискримінацію у сфері праці. Проте роботодавці можуть порушувати ці вимоги.

Оголошення про вакансію без дискримінації

Громадське об'єднання «Трудові ініціативи» надало поради тим, хто натрапив на дискримінаційні оголошення про вакансії. У такій ситуації слід: 

  • зафіксувати дискримінаційне оголошення (наприклад, зробити скріншоти абощо);
  • звернутися зі скаргою до Державної служби з питань праці;
  • звернутися зі скаргою до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

У громадському об'єднанні навели за приклад скандал навколо компанії SOFT.UA, що до переліку вимог в оголошенні про вакансію додала, що кандидати на посаду не мають належати до спільноти ЛГБТ+.

Таким чином порушено і Кодекс законів про працю України (заборона дискримінації та порушення принципу рівності прав і можливостей), і Закон України «Про рекламу» (заборона розміщувати оголошення про вакансії з вимогами за ознаками сексуальної орієнтації).

За матеріалами ГО  «Трудові ініціативи»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163639

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді