Укриття у школі: хто має чергувати?

Пояснення надав освітній омбудсмен

Укриття у школі: хто має чергувати?

Освітній омбудсмен пояснив, хто має стежити за станом укриттів у закладах освіти. Так, відповідно до законодавства, за утримання укриттів та готовність до їх використання за призначенням відповідають балансоутримувачі (засновники). При цьому потрібно створити підрозділи цивільного захисту для обслуговування та експлуатації захисних споруд (також можна призначити осіб цивільного захисту, які відповідатимуть за це).

Хто може проводити перевірки цивільного захисту

Водночас Порядок утворення, завдання та функції формувань цивільного захисту, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 9 жовтня 2013 р. № 787 передбачає, що такі формування можуть утворюватися суб’єктами господарювання, які мають, зокрема, транспортну, будівельну, комунальну, медичну, пожежну та іншу спецтехніку. Заклади освіти не відповідають умовам створення формувань цивільного захисту. Проте такі формування утворюються на території міських, селищних та сільських територіальних громад органами місцевого самоврядування.

Питання чергування також вирішуються на рівні органів місцевого самоврядування та військових адміністрацій. Для цього видається наказ чи розпорядження, а потім — залучаються підрозділи цивільного захисту.

Зазначимо, залучення працівників до роботи підрозділів цивільного захисту відбувається лише на добровільній основі. 

 

Безумовно, увійти до складу формування цивільного захисту можуть і педагоги. В такому разі оформлюють переведення (і в жодному разу не додаткову роботу) після створення у громаді відповідного формування. Важливо пам'ятати, що переведення можливе, якщо робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я. Оплата праці в такому разі відбувається на рівні, не нижчому за середню заробітну плату на попередній роботі.

За матеріалами Офісу освітнього омбудсмена

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
2158

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді