Держпраці відновлює позапланові перевірки

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Під час воєнного стану інспектор може прийти з перевіркою за заявою працівника або профспілки
image32

Чи проводить Держпраці перевірки під час воєнного стану
Держпраці нагадує, що від початку воєнного припинила планові перевірки. Інспектори відвідували та тільки консультували роботодавців. Проте не всі роботодавці дослухалися до порад оформлювати працівників на роботу та виплачувати їм заробітну плату відповідно до вимог законодавства. Більше 27 тисяч працівників повідомили, що роботодавці не оформили з ними трудові відносини, не виплатили вчасно зарплату, незаконно звільнили з роботи або призупинили дію трудових договорів. Лише за період з 10 по 17 червня 2023 року у ході моніторингових інформаційно-роз’яснювальних заходів у взаємодії з органами Нацполіції інспектори праці встановили понад 330 випадків використання незадекларованої праці та 30 випадків, які мають ознаки трудової експлуатації та примусової праці, у т. ч. неповнолітніх осіб.
У зв’язку з цим Держпраці відновлює позапланові перевірки юридичних осіб незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичних осіб, які використовують найману працю:
  • в частині додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136);
  • з питань виявлення неоформлених трудових відносин;
  • законності припинення трудових договорів.
Держпраці здійснюватиме позапланові заходи державного нагляду (контролю) у порядку, встановленому Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V, з урахуванням особливостей, визначених Законом № 2136.
Позапланові заходи державного нагляду (контролю) у період дії воєнного стану здійснюють:
  • за зверненням фізичної особи (фізичних осіб);
  • за дорученням Прем’єр-міністра України;
  • при аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;
  • за звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачено законом;
  • за зверненням Київської міської військової адміністрації або обласної військової адміністрації;
  • у зв’язку з невиконанням суб’єктом господарювання приписів про усунення порушень вимог законодавства, виданих після 1 травня 2022 року.
У разі, якщо роботодавець виконає в повному обсязі та у встановлений строк припис про усунення порушень, штрафи, передбачені у статті 265 КЗпП, не застосовуватимуть.
Олена Петровська
за матеріалами  Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
2158

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді