Неповнолітні на об'єктах критичної інфраструктури: як встановити робочий час?

Надаємо офіційне пояснення

Неповнолітні на об'єктах критичної інфраструктури: як встановити робочий час?Під час воєнного стану працівникам, які залучені до робіт на об’єктах критичної інфраструктури, можуть збільшити тривалість робочого часу. 

Підприємство — не критичний об’єкт. Чи збільшувати тривалість робочого часу?

Водночас законодавство передбачає окрему тривалість робочого часу для неповнолітніх працівників, яка є меншою за нормальну та залежить від віку працівника. 

Труднощі можуть виникнути, якщо особа, яка не досягла 18 років, працює на об'єкті критичної інфраструктури. Держпраці пояснила, якими нормами слід керуватися у такому випадку.

Так, дія ст. 51 Кодексу законів про працю України (яка передбачає максимально дозволену тривалість робочого часу для неповнолітніх осіб) не скасовується.

Таким чином, навіть зайняті на критичних об'єктах працівники, яким ще немає 18 років, мають працювати не більше ніж 36 годин на тиждень (якщо вони старші 16 років) або не більше 24-х (для тих, хто ще не досяг цього віку).

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Вінницькій області Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар кадровика на липень 2024

Календар кадровика інформує про кількість робочих і вихідних днів у липні. Нагадує про останні дні подання звітності й актуальні фахові події. Скачайте собі на робочий стіл, щоб не забути про найважливіше у липні
2286

Виробничий календар кадровика на червень 2024

Крокуйте в літо разом з нашим календарем і тримайте під рукою норму робочого часу на червень 2024. Також не пропустіть найважливіші кадрові події та звітність у червні. Прикрасьте робочі дні гарним та максимально корисним підкажчиком
9122

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 12 серпня. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки, оновлений провідним експертом із трудового законодавства — Оленою Петровською.
100624

Скорочена тривалість робочого часу

У кадровій практиці скорочену тривалість робочого часу часто плутають із неповним робочим часом. А це — поняття різні. Зі статті дізнаєтеся, кому встановлюється скорочений робочий час та чим він відрізняється від неповного.
21197

Виробничий календар кадровика на травень 2024

Зустрічайте останній місяць весни разом із нашим робочим календарем. Тут знайдете кількість робочих та вихідних днів, зможете правильно розрахувати норму робочого часу, вчасно подати звіти. Календар кадровика на травень 2024 — весняний фон для робочого столу вашого ПК, де зібрана вся актуальна інформація
14792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді