Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матзабезпечення планують оновити

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Центри зайнятості проводитимуть розслідування під час виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників

image43

Зміни в соціальному страхуванні на випадок безробіття

Мінекономіки оприлюднило проєкт спільного наказу Мінекономіки, Мінфіну та МВС «Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення» (далі — проєкт наказу, Порядок).

Проєкт наказу розробили, щоб виконати положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» від 21.09.2022 № 2622-IX та привести Порядок у відповідність до оновленої норми статті 22 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067).

Порядок визначає механізм розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття зареєстрованим безробітним, надання соціальних послуг зареєстрованим безробітним, надання застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю (далі — розслідування).

Центри зайнятості під час розслідування перевірятимуть достовірність відомостей, які подала особа, щоб зареєструватись або перереєструватись безробітною та протягом того часу, коли вона перебувала у такому статусі. Зокрема, звірятимуть інформацію, яку особа зазначила в заяві про надання (поновлення) статусу зареєстрованого безробітного, та документах, які подала, з інформацією від держорганів, підприємств, установ, організацій або громадян, яка надійшла протягом часу, допоки особа була у статусі зареєстрованого безробітного та після того, як припинила реєстрацію, якщо ці відомості впливають на надання статусу безробітного, призначення та виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття, надання соціальних послуг. Перевірятимуть й інформацію, яку розмістили в засобах масової інформації.

Звірятимуть також відомості, які подали роботодавці або ФОП, щоб отримати допомогу по частковому безробіттю для працівників на підставі статті 47 Закону № 5067.

Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матзабезпечення планують оновитиБільше про соціальне страхування-2023

Порядок передбачає:

  • обмін інформацією між Державним центром зайнятості, Мінфіном, Мін’юстом, ДПС, ПФУ та Адміністрацією Держприкордонслужби, зокрема про періоди зайнятості та підстави звільнення особи з останнього місця роботи, що передує місяцю її реєстрації зареєстрованим безробітним, періоди зайнятості особи під час перебування її на обліку в центрі зайнятості, наявність у безробітного доходів від зайнятості, виконання робіт за трудовим договором (контрактом), у т. ч. числі за сумісництвом, виконання робіт (надання послуг) за цивільно–правовими договорами та на інших умовах, передбачених законодавством; державні виплати (пенсія, грошова допомога на догляд за особою з інвалідністю, грошове забезпечення, допомоги, компенсації, надбавки на догляд; виплати, що здійснюються за рахунок коштів ПФУ; допомога по частковому безробіттю, підтвердження факту сплати за застраховану особу (застрахованою особою) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, про перетин особою державного кордону України тощо;
  • проведення перевірки у страхувальника, роботодавця або ФОП, коли виявили під час розслідування невідповідність інформації або даних про особу;
  • оформлення акту за результатами проведеної перевірки.

Наказ Мінпраці та соцполітики, ДПА «Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним» від 13.02.2009 № 60/62 втратить чинність після того, як затвердять новий Порядок.

Олена Петровська

За матеріалами Мінекономіки

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32230

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64486

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7340

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7748

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8488

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді