Який е-лікарняний не скоротить жоден інший: пояснює ФСС

Коли у одного працівника різні медичні висновки, періоди непрацездатності в яких перетинаються — діють правила скорочення

Який е-лікарняний не скоротить жоден інший: пояснює ФСС

З 1 жовтня 2021 року механізм створення і роботи з е-лікарняними зазнав змін. Тепер система враховує безліч нюансів і окремих випадків.

Фонд соціального страхування України (далі — ФСС) звертає увагу на випадки, коли одній застрахованій особі створюють різні медичні висновки, періоди непрацездатності в яких перетинаються.

Як працювати з е-лікарняними

Період непрацездатності працівника визначають в медичному висновку та відображають в е-лікарняному. Однак, якщо до електронної системи охорони здоров’я надходить інший медичний висновок, і періоди непрацездатності перетинаються, тривалість першого е-лікарняного може бути скорочена.

ФСС виділяє три причини, за якими скорочують е-лікарняні.

  1. Новий медвисновок створюють в межах одного випадку непрацездатності. У такому випадку на підставі нового медичного висновку про тимчасову непрацездатність створюють продовжений е-лікарняний. Якщо періоди перетинаються, первинний е-лікарняний переривають на даті, що передує початку наступного лікарняного. Таким чином період непрацездатності з однієї причини оформлюють кількома е-лікарняними.
  2. Новий медвисновок не пов’язаний із попереднім, але засвідчує непрацездатність в межах тієї ж категорії. Так формують первинний е-лікарняний з іншого страхового випадку. Наприклад, якщо працівник отримає травму у період лікування застуди, адже загальні захворювання та травми становлять одну категорію.
  3. Новий медичний висновок засвідчує початок іншого страхового випадку з іншої категорії причин непрацездатності. Наприклад, якщо під час самоізоляції від COVID-19 працівник захворіє, то другий е-лікарняний скоротить попередній відповідно до Правил скорочення періодів тимчасової непрацездатності у листках непрацездатності (додаток до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 ).

Правила скорочення охоплюють всі можливі випадки перетинання причин непрацездатності, визначають їх пріоритет і скорочують е-лікарняні автоматично.

Найбільший пріоритет серед причин непрацездатності мають вагітність і пологи. Виданий з цієї причини е-лікарняний не скоротиться жодним іншим е-лікарняним, хоча він сам перериває будь-який попередній.

Е-лікарняний по захворюванню або травмі загального характеру перериває початок дії е-лікарняного по вагітності та пологам, протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства або направлення працівника в санаторно-курортний заклад.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ФСС


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
68

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25823

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46363

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33797

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22708

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді