Електронні цифрові книжки: що робити зі стажем до 2004 року?

Роботодавці ще мають час на передачу даних до ПФУ

Електронні цифрові книжки: що робити зі стажем до 2004 року?Електронні трудові книжки почали діяти в Україні з 10 червня 2021 року. Це — аналог паперового документа. Для оцифрування трудових книжок роботодавці та працівники мають п’ять років. 

Як перейти на електронні трудові книжки

Роботодавці повинні надавати відомості про трудову діяльність найманих працівників в електронному форматі, робити записи про прийняття на роботу, переведення чи звільнення, строкову військову службу, інші події.

Проте працівники також можуть вносити відомості про трудову діяльність. Для цього знадобляться кольорові скан-копії трудової книжки та інших документів, що можуть підтвердити стаж.

Прикметно, що електронна трудова книжка містить дані за основним місцем роботи, починаючи з 2004 року (тоді законодавчо закріплено поняття страхового стажу). Інформацію про роботу до 2004 року необхідно додавати особисто.

Пенсійний фонд проводить перевірку інформації та вносить ці дані до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Так і формується кінцевий варіант електронної трудової книжки. Надалі паперова версія документа має зберігатися у працівника — а якщо він захоче, то паперову книжку вестимуть паралельно з електронною.

Щоб отримати доступ до своєї електронної трудової книжки, треба зайти до свого особистого кабінету на порталі електронних послуг ПФУ.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56920

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34095

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41867

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді