Відпустка для мобілізованого працівника: надавати чи ні?

Розбираємось у законодавчій базі

Відпустка для мобілізованого працівника: надавати чи ні?Кодекс законів про працю України (ст. 119) передбачає, що за резервістами та особами, прийнятими на військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігають місце роботи й посаду на підприємстві.

Як надавати відпустки в умовах воєнного стану

Водночас норм щодо збереження в період військової служби щорічної основної відпустки у КЗпП немає.

Закон України «Про відпустки» передбачає, що щорічну основну відпустку надають за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Рік тому Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» закріпив нові норми. Так, час, коли працівник фактично не працював, але за ним законно зберігали місце роботи та заробітну плату, зараховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Проте є виняток — це працівники, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом.

Тож за мобілізованими працівниками зберігають місце роботи під час дії особливого періоду до його закінчення або до дня фактичного звільнення, а виплата грошового забезпечення відбувається за кошти Державного бюджету України (згідно з Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

Тобто мобілізований працівник має право на щорічну основну відпустку після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень.

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68204

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12323

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
515753

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14436

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді