Класифікатор професій планують об’єднати з ДКХП у Єдиний реєстр кваліфікацій, —законопроєкт

Створять єдину базу даних, а також скасують обов’язок подавати Звіт № 3-ПН

Класифікатор професій планують об’єднати з ДКХП у Єдиний реєстр кваліфікацій, —законопроєкт21 серпня 2023 року у ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань» № 9630 (далі — Законопроєкт № 9630).

У пояснювальній записці автори законопроєкту зазначають, що Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» та Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП) не синхронізовані з Реєстром кваліфікацій, морально застарілі та не відповідають сучасним виробничим процесам. Їх ведуть різні суб’єкти, це гальмує розвиток ринку праці та не сприяє ефективному виконанню завдань та функцій колегіального органу у сфері кваліфікацій. Тому планують створити єдину діджиталізовану, зрозумілу та відкриту для користувачів базу даних, яка міститиме інформацію про професійні кваліфікації, — Єдиний реєстр кваліфікацій (Класифікатор професій). Відповідні зміни внесуть до КЗпП, Господарського кодексу, Законів України «Про освіту» 05.09.2017 № 2145-VIII та «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067).

Як працювати з Класифікатором професій

До моменту, коли створять професійні стандарти, діятиме перехідний період, під час якого можуть використовуватись кваліфікаційні характеристики, що містяться у ДКХП. До моменту створення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій), ДКХП буде вести Національне агентство кваліфікацій.

Крім створення Єдиного реєстру кваліфікацій, автори Законопроєкту № 9630 пропонують скасувати обов’язок роботодавця подавати до центру зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії). Відповідні зміни внесуть до статті 50 Закону № 5067. 

Ірина Матійко

за матеріалами ВРУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
185399

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2273

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1811

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді