Військовий облік жінок: розбираємось детально

Кого звільнятимуть від військової служби?

Військовий облік жінок: розбираємось детальноВідповідно до законодавства, військовому обліку підлягають жінки, які:

  • закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність — обов'язково;
  • мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України — за бажанням.

При цьому йдеться про тих українок, які придатні до військової служби за віком та за станом здоров’я.

Такі правила закріплено Законом «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», який у парламенті ухвалили ще минулого року.

Щоб стати на військовий облік, слід надати: 

  • заяву про взяття на облік; 
  • паспорт або ID-картку; 
  • ідентифікаційний номер; 
  • документ про здобуття спеціальності/професії; 
  • довідку з роботи (із зазначенням спеціальності); 
  • свідоцтво про народження дітей (або документи про опіку); 
  • свідоцтво про шлюб; 
  • фотокартки 3х4.

Важливо, що при визначенні жінок, які підлягають обов'язковому військовому обліку, враховуватимуть не лише диплом, а й фактичне місце роботи.

Нормативна база військового обліку

Взяття на облік розпочнеться з 1 жовтня 2023 р.

Також слід пам'ятати, що взяття на облік не означає обов'язкового призову на службу. Крім того, жінки, що проходять службу, матимуть можливість звільнитися у зв'язку з вагітністю або якщо вони перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (або до шести років — за наявності медвисновку).

За матеріалами Профспілки працівників освіти і науки України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
1007

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
60100

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63611

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
284362

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді