Штраф до 102 тис грн для підприємств за порушення комендантської години, — законопроєкт

Для порушників комендантської години та режиму світломаскування планують запровадити адміністративну відповідальність

image68

Адміністративна відповідальність за порушення у сфері праці

У Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану» від 27.10.2023 № 10195 (далі — Законопроєкт № 10195).

Автори Законопроєкту № 10195 планують у новій статті 210-2 КпАП встановити адміністративну відповідальність за порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану.

За порушення комендантської години громадян чекатиме штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг): 8 500 — 17 000 грн.

За порушення режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану для керівника підприємства або фізичної особи — підприємця передбачать штраф у розмірі від 3000 до 6000 нмдг: 51 000 —102 000 грн.

Право затримувати порушників комендантської години нададуть поліції. Відповідні зміни внесуть у статтю 262 КпАП.

Також планують внести зміни до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VІІІ. Військові адміністрації отримають повноваження встановлювати або тимчасово змінювати режим роботи підприємств всіх форм власності, крім державної До об’єктів критичної інфраструктури такий захід не застосовуватимуть.

Ірина Матійко

За матеріалами ВРУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
2158

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді