Як посереднику у працевлаштуванні за кордоном подати декларацію про діяльність

Затвердили форму та порядок подання декларації про господарську діяльність

image88

Як звітувати про надання послуг із посередництва в працевлаштуванні

КМУ постановою «Деякі питання провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном» від 27.10.2023 № 1118 затвердив:

  • Порядок подання декларації про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном (далі — Декларація);
  • Порядок формування та ведення переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Посередники у працевлаштуванні за кордоном подаватимуть Декларацію до Мінекономіки, якщо:

  • один із видів їх діяльності згідно з КВЕД за кодом 78 «Діяльність із працевлаштування»,
  • уклали зовнішньоекономічний договір або контракт з іноземним роботодавцем про надання послуг у сфері посередництва у працевлаштуванні, пошуку та добору працівників.

У Декларації вказують організаційно-правову форму, найменування заявника, код і назву виду економічної діяльності за КВЕД, код ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків, місце реєстрації, дані керівника, контактні дані, зареєстроване місце провадження господарської діяльності, інформацію про укладений зовнішньоекономічний договір або контракт та реєстраційні документи іноземного суб’єкта господарювання.

Подавати Декларацію заявники можуть особисто або через довірену особу:

  • у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення або через центр надання адміністративних послуг;
  • в електронній формі через Портал електронних сервісів Мінекономіки або Єдиний державний вебпортал електронних послуг, якщо це буде технічно реалізовано.

Заявник несе відповідальність за достовірність та повноту відомостей в декларації.

За поданими деклараціями сформують перелік суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном (далі — Перелік). Це електронна база даних, в якій збиратимуть, накопичуватимуть та обліковуватимуть інформацію з Декларацій. Формує та веде Перелік — Мінекономіки.

Заявник має право надавати послуги у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, якщо його включили до Переліку та в межах укладених зовнішньоекономічних договорів (контрактів) про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні, пошуку та добору працівників.

Мінекономіки протягом 10 робочих днів з дня подання декларації включить заявника до Переліку або обґрунтує відмову. Підставою для такої відмови можуть буди недостовірні відомості або не повна інформація в декларації. Перелік оприлюднять на офіційному веб-сайті Мінекономіки.

Для виключення з переліку заявник або його довірена особа має подати до Мінекономіки заяву про виключення. Форму такої заяви також затвердили у додатку до Порядку ведення переліку.

Нагадаємо, що діяльність суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном визначені статтями 38 та 38 — 1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI, далі — Закон № 5067). Тож, відповідальність також визначена Законом № 5067. Так, за проведення діяльності без включення до переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном передбачений штраф у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (ч. 3 ст. 53 Закону № 5067). А за порушення інших вимог Закону № 5067 стягується штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Ірина Матійко

За матеріалами Урядового порталу

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Подання до ТЦК та СП списку громадян, що підлягають приписці до призовних дільниць: порядок та зразок

Щороку до 1 грудня усі підприємства зобов’язані подавати до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) списки працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць. Кого включати в такий список та інші вимоги до подання, — читайте у статті.
36952

Кадрові звіти — 2023

Звіти, які потрібно готувати кадровику у 2023 році, дещо змінилися. Наші експерти уже актуалізувати зведену таблицю кадрових звітів 2023.
31756

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді