Суперечки щодо трудового договору: чи можна вплинути на працівника?

Держпраці застерігає від порушень законодавства

Суперечки щодо трудового договору: чи можна вплинути на працівника?Під час прийняття працівника на роботу між ним та роботодавцем можуть виникнути суперечки щодо певних умов роботи. Проте важливо пам'ятати, що для розв'язання цієї проблеми не можна використовувати методи примусу.

Як повідомити нового працівника про умови трудового договору

Державна служба України з питань нагадала, що такі дії прямо суперечать законодавству (Кодекс законів про працю України, ст. 9): забороняється примушення працівника до укладення трудового договору, який містить умови, щодо яких між працівником та роботодавцем не досягнуто взаємної згоди.

Крім того, слід пам'ятати, що трудові договори не можуть погіршувати становище найманих працівників у порівнянні з законодавством. Такі контракти, навіть якщо їх було укладено, вважають недійсними.

За матеріалами Управління інспекційної діяльності Держпраці у Вінницькій області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146737

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
97624

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7097

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16672

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді