Держпраці закликає укладати строкові трудові договори з продавцями ялинок

Насамперед йдеться про відсутність трудового договору або інших документів

Держпраці закликає укладати строкові трудові договори з продавцями ялинокПродаж ялинок — це не лише радісні емоції, а й додаткова увага з боку органів контролю. Так, Держпраці повідомила про різні види порушень:

  • робота неоформлених працівників;
  • відсутність державної реєстрації підприємницької діяльності;
  • реалізації дерев з порушеннями.

Держпраці закликає укладати строкові трудові договори з продавцями ялинокКоли будуть вихідні у 2024?

Зокрема, продавцям радять подбати, щоб в наявності були:

  • накладна з лісництва;
  • товарно-транспортна накладна;
  • сертифікат радіаційного обстеження дерев;
  • дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою;
  • електронний чип на кожному дереві.

Якщо ж буде виявлено порушення, на винуватців можуть накласти штраф у розмірі від 17 000 до 34 000 грн (також можлива конфіскація виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок правопорушення).

Крім того, Держпраці попередила про відповідальність за порушення законодавства про працю. У відомстві уточнили, що в ході однієї з перевірок майже на кожній точці торгівлі виявляли використання праці без оформлення трудового договору.

Інспектори порадили роботодавцям укладати з працівниками строкові трудові договори — на час продажу дерев. Завдяки цьому і працівник, і роботодавець зможуть чітко розуміти свої права та обов'язки та уникнути суперечок щодо умов праці, заробітної плати, терміну роботи тощо.

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

https://prokadry.com.ua/article/16464-vikhidni-2024

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7097

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16231

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12395

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
124013

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
256010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді