Закон про відпустки: інфографіка зі змінами

Держпраці оприлюднила пам'ятку з ключовими оновленнями

image36

11 змін у законодавстві про відпустки й не тільки — огляд Закону № 3494

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток а також інших питань» набув чинності. Державна служба України з питань праці виокремила низку ключових змін, запроваджених новим законом.

Зокрема, деякі аспекти надання відпусток або перенесення робочих днів відтепер визначатимуть трудовий та колективний договори, а не нормативні положення уряду.

Закон про відпустки: інфографіка зі змінамиЗбільшена тривалість відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин: якщо раніше тривалість такої перерви становила 15 календарних днів на рік, то тепер це 30 календарних днів. Крім того, періоди відпусток без збереження заробітної плати відтепер не даватимуть права на щорічну відпустку.

Змінено й обмеження, які накладає воєнний стан на тривалість щорічної основної відпустки: якщо раніше роботодавець мав право обмежити тривалість відпочинку до 24 календарних днів, то тепер роботодавець може ухвалити рішення про надання подальших днів відпустки без збереження заробітної плати.

За матеріалами Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
14556

Заява на відпустку: зразок

«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали зразки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Користуйтесь та поповнюйте скарбничку бланків кадровика.
503931

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
188764

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді