Додаткова відпустка на дітей для працівника, який не виходив на роботу

Держпраці надала пояснення щодо основних законодавчих засад

Додаткова відпустка на дітей для працівника, який не виходив на роботу Додаткова відпустка на дітей: дороговказ для кадровика

Закон України «Про відпустки» гарантує щорічну додаткову оплачувану відпустку таким особам:

  • одному з батьків, які:
    • мають двох або більше дітей віком до 15 років;
    • мають дитину з інвалідністю;
    • усиновили дитину;
  • матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одинокій матері; 
  • батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері 
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одному із прийомних батьків.

Така відпустка є соціальною і надається в будь-який період (незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини). Вона триває 10 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). 

Відповідно до цього, у Держпраці наголосили, що навіть якщо працівник впродовж календарного року  жодного дня не працював (наприклад, перебуваючи у відпустці без збереження зарплати), на нього не накладаються жодні обмеження щодо права на додаткову відпустку на дітей.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72269

Оформлення відпустки на дітей: найпоширеніші питання

У цій статті розглянемо важливі аспекти відпусток працівників, які мають дітей. Кому доступна додаткова соціальна відпустка на дітей, вік дітей, який дає право на соціальну відпустку, особливості надання таких відпусток та їх тривалість. Які особливості застосування додаткової відпустки матері двох дітей віком до 15 років та чи передбачена законодавством додаткова відпустка на дитину інваліда? Дізнайтеся у статті.
433109

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

Незабаром літо, а отже, — відпустка! Саме з цією порою асоціюється найактивніший сезон відпочинку. У фахівців кадрової справи — асоціації трохи інші. Адже саме на їхні плечі лягає обов’язок з оформлення відпусток усім працівникам. А це — справа не з найлегших…
43686

Заява на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей: зразок

Для працівників, які виховують неповнолітніх дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи, законодавством гарантоване право на отримання додаткових днів відпочинку.
118447

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді