Закон не зобов’язує повідомляти податкову про ЦПД. Штрафів за неповідомлення немає, — Мінекономіки

Мінекономіки відповіло на запитання про нову форму повідомлення про прийняття на роботу

листі від 28.01.2022 № 4706-06/4356-01

Закон не зобов’язує повідомляти податкову про ЦПД. Штрафів за неповідомлення немає, — Мінекономіки

Повідомляти податкову про осіб за ЦПД чи ні, — питання, як і раніше, залишається відкритим. У листі від 28.01.2022 № 4706-06/4356-01 Мінекономіки відповіло на запитання про повідомлення, утім, конкретики в частині «працівників за цивільно-правовими договорами» роботодавці від профільного міністерства не дочекалися.

Головний меседж від Міністерства — обов’язку повідомляти про ЦПД немає, штрафів не буде; якщо хочете, подавайте, хоча це нічим не передбачено, а взагалі спитайте у Мінсоцполітики, бо це вони розробляли зміни, тож нехай вони й відповідають.

Як приймати на роботу➤ Алгоритм з підказками

Мінекономіки згадало, що порядок повідомлення ДПС та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту визначає постанова КМУ від 17.06.2015 № 413 (зі змінами), а розроблено цей документ відповідно до статті 24 КЗпП та частини першої статті 23 Закону України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні".

Стаття 24 КЗпП скеровує, що працівника не можна допускати до роботи без наказу та повідомлення податкової, а стаття 23 Закону про розвиток цифрової економіки визначає, що до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті повідомляє податкову про укладення гіг-контракту у порядку, встановленому КМУ. Разом з тим, — пише Мінекономіки, — зазначені законодавчі акти, а також цивільне законодавство не передбачає обов'язку будь-якої зі сторін цивільно-правового договору інформувати Державну податкову службу про його укладення, а також відповідальності за невчинення таких дій.

✔️ Як оформляти контракти з гіг-спеціалістами

Повідомляти чи ні, — Мінекономіки пропонує роботодавцям визначати самостійно. Цитуємо:

«Водночас ураховуючи зміст абзаців другого та третього пункту 1 частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" юридичні особи, фізичні особи - підприємці, які використовують працю інших осіб за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), є платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок). З огляду на вищезазначене вважаємо, що повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про укладення цивільно-правових договорів доцільно подавати особам, які використовують працю інших осіб на підставі цих договорів та є платниками єдиного внеску».

Розробником змін до порядку повідомлення було Мінсоцполітики, тож за роз’ясненням з питання, чи подавати повідомлення на «працівників за ЦПД», Мінеокономіки скеровує саме до Мінсоцполітики, але зазначає наостанок, що «відповідно до змісту частини третьої статті 1 Закону України "Про охорону праці" працівником є особа, яка працює згідно з трудовим договором (контрактом)».

Відкритим залишається й питання, чи не суне голову в пекло сумлінний роботодавець, який пристане на пропозицію Мінекономіки інформувати про укладення цивільно-правового договору через форму повідомлення в податкову. Адже саме формулювання «працівник за ЦПД» вже містить в собі ознаки трудового договору, а роботодавець, який в цьому зізнається, наражається на штраф у 10 мінімальних зарплат.

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16342

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163641

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1367

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді