Дискримінація через сім'ю: приклади від Держпраці

Жертвами упереджень та недоброчесності стають і жінки, і чоловіки

Дискримінація через сім'ю: приклади від Держпраці У Державній службі з питань праці пояснили, як може відбутися дискримінація працівників за сімейним станом та сімейними обов’язками. 

Як скласти оголошення про вакансію без дискримінації та вберегтися від штрафу в 10 мінімальних зарплат

Найбільш поширені обмеження прав неодружених молодих жінок та жінок, які нещодавно уклали шлюб або мають малолітніх дітей. Вони стикаються з дискримінацією вже під час прийому на роботу: роботодавці можуть озвучувати бажаний сімейний стан, ставити питання щодо родини, відмовляти у працевлаштуванні через сімейний статус. Використовувати можуть також такі особливості роботи, як відрядження та ненормований робочий день.

Проте з проблемами стикаються і чоловіки. У Держпраці як приклад навели звернення працівників щодо встановлення гнучкого графіку роботи для виконання сімейних обов’язків (вирішення проблем у родині, турбота про дітей тощо). 

В такій ситуації чоловіки частіше можуть отримати відмову або ж бувають вимушені пройти через тривалі принизливі обговорення. 

На тлі таких негативних прикладів потрібно пам'ятати, що будь-які форми дискримінації є неприпустимими, а працівники потребують підтримки та дотримання їхніх трудових прав незалежно від статі та обставин у родині. 

За матеріалами Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516852

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
225

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27910

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53578

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35960

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді