Держпраці роз’яснила, як розслідувати нещасні випадки на виробництві в умовах воєнного стану

Держпраці роз’яснила, як розслідувати нещасні випадки на виробництві в умовах воєнного стану

Державна служба України з питань праці, зважаючи на положення Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні інформує щодо випадків травмування(поранення) та загибелі громадян України, які сталися або можуть статися під час виконання трудових (посадових) обов’язків в результаті ведення бойових дій.

Держпраці нагадує, що за час подій на сході України у 2014-2015 роках, постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 було внесено необхідні зміни та викладено порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі – Порядок) у новій редакції.

Зокрема, враховуючи нагальну потребу до переліку подій, що призвели до нещасних випадків, гострих професійних захворювань (отруєнь), аварій на виробництві, було додано такі події суспільного життя як оголошена та неоголошена війна, терористичний акт, протиправні дії третіх осіб тощо.

Тобто нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових(посадових) обов’язків внаслідок вищезазначених подій, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню згідно з вимогами Порядку та, у подальшому, забезпеченню державою конституційних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав на соціальний захист.

Процедура розслідування нещасних випадків, що сталися з працівниками внаслідок отримання поранень під час ведення бойових дій визначена Порядком і є такою ж самою як і для всіх інших видів нещасних випадків. Водночас, враховуючи воєнний стан та реальну небезпеку, Держпраці рекомендує ухвалювати рішення щодо утворення комісії (спеціальної комісії) та проведення розслідування в кожному конкретно взятому нещасному випадку виходячи з міркувань безпеки для членів комісії (спеціальної комісії) та самої можливості проведення розслідування.

Якщо ж проведення розслідування є неможливим через загрозу життю та здоров’ю членам комісії, Управління пропонує максимально фіксувати, збирати та документувати інформацію, що надходить або стає відомою про нещасні випадки на виробництві, з метою їх подальшого розслідування у відповідності до вимог Порядку після нормалізації ситуації.

Щодо розпочатих та незавершених через бойові дії розслідувань (спеціальних розслідувань) нещасних випадків, Держпраці пропонує продовжити строки їх розслідування до створення умов щодо належного їх завершення.

Джерело: Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
79

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25968

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47214

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34029

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23018

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді