Якими документами сільгосппідприємства можуть підтвердити статус важливого в цілях бронювання

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Мінагрополітики уточнило перелік документів та змінило річний період й об’єм ввезення для постачальників насіння

Якими документами сільгосппідприємства можуть підтвердити статус важливого в цілях бронюванняМінагрополітики внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період (наказ Мінагрополітики від 21.02.2023 № 223; далі — Критерії) наказом від 07.02.2024 № 289 (далі — Наказ № 289). Уточнили перелік документів, якими підприємства можуть підтвердити відповідність критерію, щоб отримати статус важливого для економіки в галузі сільського господарства в цілях бронювання.

Як підприємству отримати статус важливого для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади

Підприємство зможе підтвердити:

  • що обробляє угіддя сільськогосподарського призначення на площі не менше 500 га — відомостями про земельні ділянки виробника сільгосппродукції з Державного аграрного реєстру, затвердженого постановою КМУ від 02.06.2021 № 573;
  • має середню кількість застрахованих осіб — працівників не менше 20 осіб — завіреною копією Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 за останній звітний період та підтвердженням контролюючого органу, що його прийняли;
  • постачає насіння овочевих та / або польових культур і представляє та діє в інтересах суб’єкта прав інтелектуальної власності на сорт рослин по більш ніж 100 сортам рослин у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні та ввезло їх в Україну за 2023 рік на більш ніж 30 млн грн — довіреністю або договором доручення із суб'єктом прав та довідкою про ввезення за підписом керівника підприємства.

В попередній редакції Критеріїв перелік документів, які мали надати підприємства, викладали окремим пунктом 2. Наказ № 289 цей пункт виключив.

Зміни почнуть діяти з дня, як Наказ № 289 офіційно опублікують

З’ясувати критерії, за якими підприємства визначають такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки у відповідній сфері чи задоволення потреб територіальної громади, допоможе таблиця від експертів.

Ірина Матійко

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104430

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82606

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24488

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді