Як провести скорочення під час воєнного стану, — експерт Експертус Кадри

Норми щодо строків скорочення та виплат компенсацій вихідної допомоги під час дії воєнного стану не змінились.

Як провести скорочення під час воєнного стану, — експерт MCFR Кадри

Наказ про звільнення за скороченням

Яких норм законодавства при скороченні дотримати в умовах війни, роз’яснила керівник групи експертів Експертус Кадри Ольга Догадіна. Нагадаємо, що саме команда Експертус Кадри створює журнал «Кадровик-01» та наповнює експертно-правову систему Експертус Кадри. З перших годин війни команда надає кадровикам України постійну професійну допомогу на всіх ресурсах Експертус Кадри.

Особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану визначає Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (ч. 1 ст. 1 Закону № 2136).

У період дії воєнного стану не застосовуємо норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом № 2136 (ч. 3 ст. 1 Закону № 2136).

В частині звільнення працівників з ініціативи роботодавця Закон № 2136:

Під час воєнного стану всі інші норми, що стосуються скорочення чисельності або штату, застосовуємо ті самі, що і в мирний час.

Тому при скороченні штату роботодавець:

  • дотримує строків вивільнення працівників (ст. 49-2 КЗпП);
  • виплачує вихідну допомогу при звільненні (ст. 44 КЗпП);
  • у день звільнення проводить із працівником повний розрахунок (ст. 47 КЗпП).
Любі читачі, з першого дня війни команда Експертус Кадри продовжує надавати професійну підтримку, публікувати роз’яснення про роботу в умовах воєнного стану. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете

передплатити наш електронний журнал «Кадровик-01» або систему «Експертус Кадри»

.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
44967

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
82399

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
161154

Скорочення працівників РДА з 01.01.2020: алгоритм для кадровиків

Ця стаття допоможе службі управління персоналом районної державної адміністрації пройти у жовтні-грудні 2019 року всі кроки, яких вимагає закон при скороченні працівників. Адже 01.01.2020 набуде чинності постанова КМУ від 19.06.2019 № 746 про скорочення штату РДА майже на 50 відсотків.
53286

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді