Скорочуємо працівника з інвалідністю

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Підкажемо, чи підпадають особи з інвалідністю під скорочення та на що потрібно зважати роботодавцеві

Скорочуємо працівника з інвалідністюЗаконодавство забороняє звільняти з мотивів інвалідності (ч. 3 ст. 17 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII), однак не обмежує роботодавця, якщо причина звільнення особи з інвалідністю — скорочення чисельності чи штату працівників.

Чи можна скоротити особу з інвалідністю

Перевірте, чи має особа з інвалідністю переважне право залишитися на роботі. 

Скорочуємо працівника з інвалідністю Хто має переважне право залишитися на роботі?

Якщо неможливо порівняти продуктивність та кваліфікацію, перевагу залишитися на роботі надають категоріям працівників, вказаним у частині другій статті 42 КЗпП. Це, зокрема:

  • працівники, які дістали трудове каліцтво чи професійне захворювання на цьому підприємстві (п. 7 ч. 2 ст. 42 КЗпП);
  • особи з інвалідністю внаслідок війни та прирівняні до них особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (п. 5 ч. 2 ст. 42 КЗпП).

Порада: Переконайтеся, що після скорочення працівника з інвалідністю підприємство виконуватиме норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
40610

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
79491

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
157668

Скорочення працівників РДА з 01.01.2020: алгоритм для кадровиків

Ця стаття допоможе службі управління персоналом районної державної адміністрації пройти у жовтні-грудні 2019 року всі кроки, яких вимагає закон при скороченні працівників. Адже 01.01.2020 набуде чинності постанова КМУ від 19.06.2019 № 746 про скорочення штату РДА майже на 50 відсотків.
53062

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді