В Україні дозволено використовувати роздруковані лікарняні

Відповідні зміни діятимуть під час воєнного стану та упродовж трьох місяців після його завершення. Як правильно заповнити роздрукований листок непрацездатності, та як подати заяву-розрахунок за таким лікарняним?

В Україні дозволено використовувати роздруковані лікарняні

Як працювати за Законом про трудові відносини в умовах воєнного стану

Через військову агресію рф в Україні створення е-лікарняних або видача паперових листків непрацездатності наразі можуть бути ускладнені.

Щоб це не вплинуло на можливість і строки отримання допомог від Фонду соціального страхування України (далі ФСС), були розроблені нормативні оновлення. Зміни затверджено наказом МОЗ від 25.03.2022 року № 522 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066», зареєстрованим у Мін’юсті 01.04.2022 за № 375/37711.

Отже, якщо у лікаря відсутня можливість створити електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність, він має право замість оформлення такого висновку й автоматичного формування е-лікарняного видати пацієнту паперовий листок непрацездатності на захищеному бланку.

Алгоритм дій, якщо бланків немає

У виняткових, визначених МОЗ випадках, у разі відсутності у закладі охорони здоров'я або реабілітаційної допомоги паперових бланків листків непрацездатності та об’єктивної неможливості їх отримання, за рішенням керівника такого закладу може бути дозволено самостійно роздрукувати лікарняний на білому папері.

Нагадаємо, форма бланку лікарняного затверджена наказом від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

Такий роздрукований лікарняний прирівнюється до листка непрацездатності, виданого на бланку. Він підтверджує факт тимчасової непрацездатності та є підставою для нарахування допомоги від ФСС і за рахунок коштів роботодавця.

Як заповнити роздрукований лікарняний

До роздрукованого бланка листка непрацездатності, за умови, що його використання визначено МОЗ у наявних в закладу охорони здоров’я обставинах, застосовуються вимоги Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФССзТВП, ФССНВВПЗ від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

При заповненні роздрукованого лікарняного в полі «серія бланку» необхідно зазначити ЄДРПОУ закладу, а в полі «номер бланку» – порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ від 14.02.2012 № 110.

Як подати заяву-розрахунок за роздрукованим лікарняним

При роботі із роздрукованим бланком листка непрацездатності роботодавець виконує всі свої функції, передбачені для роботи із паперовими листками непрацездатності, зокрема, розглядає його на комісії із соціального страхування, заповнює зворотню сторону (яка може бути також роздрукована страхувальником самостійно, у разі, якщо лікар видав лише лицьовий бік), оплачує перші п’ять днів непрацездатності у разі необхідності, а також формує заяву-розрахунок.

Формуючи заяву-розрахунок слід проставити ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я та порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності в колонку 8 «Номер» форми заяви-розрахунку, ігноруючи колонку 7 «Серія» у такому форматі: ХХХХХХХХ-YYYY, де ХХХХХХХХ – код ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я, а YYYY – порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності.

Увага! Кількість символів для цього поля не обмежуються, адже неможливо спрогнозувати кількість записів у журналі та який порядковий номер буде присвоєно листку непрацездатності.

Як оформити простій під час війни

Оплата роздрукованого листка непрацездатності

Оформлення лікарняного на роздрукованому бланку не впливає на строки та можливість отримання допомоги від ФСС. Призначення та виплата коштів відбуваються на загальних засадах.

Зверніть увагу, що слідкувати за станом фінансування як е-лікарняного, так і роздрукованого листка непрацездатності, можна онлайн у телеграм-каналі ФСС.

Важливо! Роздруковувати лікарняні дозволяється на час воєнного стану та упродовж трьох місяців після його завершення.

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Передплатіть зі знижкою 50% на пів року

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри

. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Відновлюємо економіку України разом ????????

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138605

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159783

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28419

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103981

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді