Держпраці реагує на скарги працівників і під час війни

Роботодавцям необхідно усувати порушення

Держпраці реагує на скарги працівників і під час війни

Як оформити призупинення трудових відносин на час воєнного стану

Попри військову агресію рф проти України, багато українських працівників продовжують виконувати свої особові обов’язки. Водночас посадові особи Управління Держпраці продовжують консультувати роботодавців та працівників щодо вимог та особливостей законодавства про працю.

Зокрема, Управління отримало скаргу від працівника одного із підприємств. У ній зазначалося, що працівникам офіційно запроваджено простій, проте вони продовжують виконувати свої трудові обов’язки згідно з посадовими інструкціями.

Як оформити простій під час війни

Посадовці Управління Держпраці провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з суб’єктом господарювання та пояснили, що за трудовим законодавством, працівник, якому запроваджений простій, оформлений наказом керівника, не виконує свої трудові обов’язки, передбачені трудовим договором. Фахівці наголосили на обов’язковому усунені наявних порушень.

За інформацією Держпраці, усі порушення щодо працівників наразі усунені. З 1 квітня, поточного року усі працівники підприємства переведені на повний робочий день, заробітна плата виплачується вчасно та у повному обсязі. Працівники, відносно яких було порушено законодавство про працю, отримали компенсацію за невчасно виплачену заробітну плату.

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Передплатіть зі знижкою 50% на пів року журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Відновлюємо економіку України разом ????????

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді