Чи можуть органи місцевого самоврядування вибірково запроваджувати простій в установах

Держпраці роз’яснила повноваження ОМС

Чи можуть органи місцевого самоврядування вибірково запроваджувати простій в установах

Держпраці нагадує, що простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 КЗпП). Перелік таких інших обставин, які призводять до простою, законодавство не регламентує. У кожному конкретному випадку причини простою різні.

Як оформити простій під час війни

Воєнний стан в Україні увели до 25.04.2022 Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022. Торгово-промислова палата України засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) через військову агресію Російської Федерації проти України. Зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб'єктів господарської діяльності та (або) фізичних осіб по договору, окремим податковим та (чи) іншим зобов’язанням (обов’язком), виконання яких (го) настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких (го) стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (Лист ТПП від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1).

Час простою не з вини працівника оплачують з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Керівники органів місцевого самоврядування, держорганів, підприємств, установ та організацій, які фінансуються або дотуються з бюджету, мають право самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників в межах фонду заробітної плати, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу) до припинення чи скасування воєнного стану в Україні (Постанова КМУ від 07.03.2022 р. № 221).

Отже, законодавство встановлює умови оплати праці, проте не визначає перелік установ, підприємств та організацій, які можуть оголосити простій працівникам.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри,

за матеріалами Держпраці

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Передплатіть зі знижкою 50% на пів року журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Відновлюємо економіку України разом ????????

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк табеля обліку робочого часу

Табель обліку робочого часу (бланк П-5) використовується для контролю відпрацьованих годин, відпусток, лікарняних та інших видів часу, що враховуються для розрахунку заробітної плати. У цій статті Ви знайдете відповіді на такі питання: як здійснюється облік робочого часу у військових, який вигляд має бланк табеля робочого часу, як правильно заповнити бланк табеля обліку робочого часу?
56076

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
57073

Надурочні роботи: як залучати працівників

Працівники не встигають виконати доручену роботу протягом робочого дня або зміни, і роботодавець вирішив провести надурочні роботи. У чому ж полягає надурочна робота і порядок її проведення? Кого можна долучити до таких робіт, а кого забороняє законодавство? Як здійснюється розрахунок надурочного робочого часу його облік? Відповіді на усі питання стосовно порядку застосування надурочних робіт та регулювання аспектів про надурочні роботи КЗпП — пояснюємо крок за кроком у матеріалі
28101

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12311

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
18563

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді