Хто з 1 травня зможе отримати допомогу на проживання ВПО?

Мінреінтеграції затвердило Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими. Які це громади?

Хто з 1 травня зможе отримати допомогу на проживання ВПО?

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на чолі з Віцепрем’єр-міністром України Іриною Верещук затвердило Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 .04.2022 року (наказ від 25.04.2022 року № 75).

Відповідний наказ розроблено на виконання вимог постанови КМУ від 16.04.2022 року № 457 «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України».

Робота відділу кадрів під час воєнного стану

Таким чином, починаючи з травня 2022 року, процедура отримання допомоги від держави на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО) відбуватиметеся за чіткою та врегульованою процедурою.

Отримати допомогу зможуть громадяни, які перемістилися з територіальних громад, затверджених у переліку наказу Мінреінтеграції, а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Як запровадити дистанційну роботу

Перелік затверджених територіальних громад станом на 25.04.2022 року

Нагадаємо, що допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб з територій, які постраждали від війни, складає:

• для осіб з інвалідністю та дітей - 3 000 гривень;
• для інших осіб - 2 000 гривень.

Заяву на допомогу на проживання можна подати дистанційно через застосунок «Дія».

Або ж особисто у три кроки, а саме:

  1. подати заяву на взяття на облік у статусі ВПО до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу;
  2. отримати довідку щодо взяття на облік як ВПО;
  3. подати заяву на отримання допомоги до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу.

Важливо! Відповідні рішення Уряд приймає з урахуванням конкретної військової та соціальної ситуації. Тобто зазначений документ не є фіксованою нормою. Зміни будуть вноситись в залежності від об'єктивної картини та зони бойових дій.

Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Допомога на поховання 2024

Кадровик переживає з працівниками безліч подій з їхнього життя. Якщо працівник звернувся за допомогою на поховання члена сім’ї або, навпаки, родичі працівника прийшли з сумною звісткою, будьте готові оформити допомогу, надавши при цьому зразок заяви на матеріальну допомогу на поховання та роз’яснити особливості одержання такої допомоги
118864

Матеріальна допомога на оздоровлення

Для того, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти свою щорічну відпустку (або її частину). Матеріальна допомога на оздоровлення надається окремим категоріям працівників. Кому та як оформити матеріальну допомогу на оздоровлення, чи виплачувати таку допомогу під час воєнного стану? Відповідь на ці та інші запитання щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення знайдете у статті.
111223

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
113339

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді