Основне місце роботи: в яких документах зазначати

Працівник має право працювати за сумісництвом і при цьому зобов’язаний повідомити роботодавця про визначення основного місця роботи. В яких документах мають бути відповідні записи?

Основне місце роботи: в яких документах зазначати

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін (ч.2 ст. 21 КЗпП).

Як подавати повідомлення про прийняття на роботу під час воєнного стану

Зазначена норма КЗпП дає право працівникам виконувати роботу на умовах сумісництва: виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час у тій же або іншій організації або в громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.1993 № 43).

Основне місце роботи – місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Пункт 31 частини 2 статті 16) Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV зобов’язує працівника повідомляти роботодавця, у якого він працює за основним місцем роботи, про визначення цим працівником такого місця роботи як основного згідно з поданою ним заявою (до її відкликання).

Держпраці нагадує, що про основне місце роботи зазначається:

  1. У заяві про прийняття на роботу. Працівник визначає конкретне місце роботи як основне.
  2. В наказі про прийняття на роботу;
  3. В повідомленні про прийняття працівника на роботу, яке роботодавець направляє до державної податкової служби.
Джерело: ГУ Держпраці в Одеській області

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16342

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163641

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1367

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді