КМУ затвердив нову форму військово-облікового документа

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Військово-облікові документи, які оформили раніше, діють, допоки не видадуть документ нового зразка

КМУ затвердив нову форму військово-облікового документа

Чи замінювати працівникам військово-облікові документи, коли затвердять нові форми у зв’язку з «мобілізаційним» законом

КМУ постановою від 16.05.2024 № 559 (далі — постанова КМУ № 559) затвердив:

КМУ затвердив нову форму військово-облікового документа

СКАЧАТИ

Військово-обліковий документ (далі — ВОД) оформлюватимуть (створюватимуть) та видаватимуть або замінюватимуть:

  • в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема, у мобільному додатку Порталу Дія, якщо технічно реалізували таку можливість;
  • у паперовій формі — на бланку за формою, яку затверджує Постанова КМУ № 559.

ВОД міститиме інформацію про прізвище; власне ім’я; по батькові; дату народження; реєстраційний номер облікової картки платника податків; окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Реєстр); дані про результат військово-лікарської комісії (ВЛК), відомості про відстрочку або бронювання; військове звання; військово-облікову спеціальність; дату і час формування військово квитка в електронній формі. Також будуть дані про те, чи виконується військовий обов’язок та про адміністративні або кримінальні правопорушення. Такі відомості відповідатимуть відомостям в Реєстрі.

ВОД в електронній формі дійсний лише з QR-кодом та не може використовуватися без нього.

Бланк документу у паперовій формі територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК) або їх відділи, відповідні органи СБУ, підрозділи розвідувальних органів виготовлятимуть самостійно.

ВОД на бланку видадуть або замінять за письмовою заявою громадянина України у ТЦК або його відділі, відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу за місцем військового обліку або виключення з нього.

Номер ВОД на бланку і дату його видачі внесуть до Реєсту у день видачі.

Постанова № 559 набере чинності після того, як її офіційно опублікують.

ВОД, які оформили до того, як постанова КМУ № 559 набрала чинності, діятимуть на території України до видачі ВОД нового зразка.

Ірина Матійко

За інформацією КМУ

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
278659

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
27653

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9827

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
48920

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді