Мобінг: ознаки та покарання

Не плутайте цькування зі стандартними вимогами роботодавця

Мобінг: ознаки та покарання

Держпраці нагадала про законодавчу заборону та покарання за мобінг та надала таке визначення:

Мобінг (цькування) — це систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Водночас працівникам нагадали, що звичайні вимоги роботодавця щодо належного виконання трудових обов’язків, так само як і зміна робочого місця, посади чи зарплати (що відбувається у встановленому порядку), мобінгом вважатися не можуть. 

Мобінг: зони відповідальності роботодавця

Натомість цькування може мати такі форми:

  • створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги);
  • безпідставне негативне виокремлення або ізоляція працівника від колективу (незапрошення на зустрічі і наради, недопущення на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані місця);
    нерівність у питаннях навчання та кар’єрного росту;
  • нерівність в оплаті праці за однакової роботи працівників однакової кваліфікації;
  • безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо);
  • нерівномірність навантаження і розподілу завдань між працівниками (з однаковою кваліфікацією).

У разі доведення судом факту вчинення мобінгу загрожує таке покарання: 

  • для громадян: від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів штрафу або громадські роботи від 20 до 30 годин;
  • для фізосіб-підприємців, які використовують найману працю, та посадових осіб: від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів штрафу або громадські роботи від 30 до 40 годин.

У разі повторного порушення протягом року або вчинення мобінгу групою осіб штраф становитиме вже до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів для громадян та до 400 — для посадовців та фізосіб-підприємців. Тривалість громадських робіт у такому разі становитиме до 50 чи до 60 годин відповідно.

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Черкаській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді