Мінекономіки розробило новий порядок виплати допомоги по частковому безробіттю

За період, коли працівник отримував оплату простою, був у відпустці без збереження зарплати та час призупинення трудових відносин, допомогу не виплачуватимуть

Мінекономіки розробило новий порядок виплати допомоги по частковому безробіттю

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю» (далі — Проект постанови, проект Порядку). Розробник документу — Мінекономіки.

Появі цього документу передували законодавчі зміни, які містить Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 № 2220 (законопроект від 11.04.2022 № 7275, далі — Закон № 2220).

Кадровий інтенсив для бухгалтера➤Програма навчання

Закон № 2220 вніс зміни до статті 47 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067). Відтак, допомога по частковому безробіттю — це вид державної підтримки застрахованих осіб (працівників та фізичних осіб — підприємців) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину (ч. 1 ст. 47 Закону № 5067).

Механізм надання застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю відповідно до статті 47 Закону № 5067 визначає Порядок надання допомоги по частковому безробіттю, затверджений постановою КМУ від 03.02.2021 № 74 (далі — Порядок № 74). Але станом на сьогодні він не враховує особливості надання допомоги працівникам, які втратили заробіток або його частину через введення воєнного стану.

Новий проект Порядку передбачає, що підприємство зможе отримати і виплатити працівникам допомогу з часткового безробіття, якщо через воєнний стан воно зупинило чи скоротило виробництво продукції, виконання робіт чи надання послуг.

На допомогу по частковому безробіттю не можуть розраховувати працівники органів держвлади, ОМС або закладів, установ, організацій, створених ними, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Джерело допомоги — кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, державного бюджету та інших джерел, які не заборонені законодавством.

Проект Порядку визначає такі умови для отримання допомоги:

  • працівники втратили частину заробітку через зупинку або скорочення виробництва продукції, виконання робіт або надання послуг з причин економічного, технологічного характеру, надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану, карантин;
  • підприємство не має заборгованості зі сплати ЄСВ та/або виплати заробітної плати та/або із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) діяльності;
  • роботодавець сплатив ЄСВ за кожного працівника протягом шести місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності
  • не менш як у 20% працівників робочий час та заробітна плата скоротились на 30 і більше відсотків на місяць.

Допомогу зможете отримати лише на працівників, із якими оформлені трудові відносини.

Не отримаєте допомогу за період, коли працівник отримував оплату простою, був у відпустці без збереження зарплати, призупинення трудових відносин та на сумісників.

Допомогу нададуть на строк зупинення (скорочення) діяльності, але не більш як 180 к. дн. сумарно протягом 36 місяців з дня такого зупинення (скорочення).

Дедлайн для подання документів — 90 к. дн. з дня, як зупинили або скоротили діяльність.

Документи зможете подати до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності:

  • в електронній формі — через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія);
  • в паперовій формі — особисто у центрі зайнятості або на адресу.

Форму заяви про надання допомоги по частковому безробіттю затверджує Державний центр зайнятості. Проект порядку визначає випадки, коли доведеться повернути кошти у розмірі виплаченої працівнику допомоги. У разі порушення гарантій зайнятості осіб, яким виплачували допомогу — розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктом І статті 36, частиною третьою статті 38, пунктом І частини першої статті 40 КЗпП, протягом 180 к. дн. з дня закінчення виплати допомоги (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 к. дн. — протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги), кошти такої допомоги повертають у повному обсязі.

Звільнення під час воєнного стану: що необхідно знатиПісля того, як Уряд затвердить новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю, втратять чинність Порядок № 74 та Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації, встановлених КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 № 306.

Олена Петровська

,
експерт Експертус Кадри,За матеріалами ФПСУ

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Допомога на поховання 2024

Кадровик переживає з працівниками безліч подій з їхнього життя. Якщо працівник звернувся за допомогою на поховання члена сім’ї або, навпаки, родичі працівника прийшли з сумною звісткою, будьте готові оформити допомогу, надавши при цьому зразок заяви на матеріальну допомогу на поховання та роз’яснити особливості одержання такої допомоги
114647

Матеріальна допомога на оздоровлення

Для того, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти свою щорічну відпустку (або її частину). Матеріальна допомога на оздоровлення надається окремим категоріям працівників. Кому та як оформити матеріальну допомогу на оздоровлення, чи виплачувати таку допомогу під час воєнного стану? Відповідь на ці та інші запитання щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення знайдете у статті.
107726

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
108740

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47375

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді