Працюємо у спеку: коли роботи є небезпечними та скільки градусів має бути у приміщенні?

Окрім кондиціонерів, можна використовувати інші засоби для регулювання мікроклімату

Працюємо у спеку: коли роботи є небезпечними та скільки градусів має бути у приміщенні?

У разі підняття температури більш ніж до +30ºС знижується продуктивність праці та одночасно зростає ймовірність нещасних випадків.

Як організувати роботу у спеку

У Держпраці закликали роботодавців зважати на погодні умови та вживати заходів для профілактики перегріву. Насамперед варто подумати про зміни в організації режиму праці.

Так, конкретні рекомендовані параметри мікроклімату можуть залежати від того, які саме види робіт виконують працівники, проте температура у будь-якому разі не може сягати понад +28ºС. Це обмеження стосується постійного робочого місця — такого, де працівник проводить понад половину робочого часу (не менш ніж дві години поспіль).

Окрім кондиціювання, Держпраці рекомендує такі засоби нормалізації мікрокліматичних умов:

  • жалюзі та світловідбивні плівки на засклених поверхнях;
  • максимальне використання природної вентиляції;
  • використання спеціального одягу та засобів захисту.

Якщо ж роботи все ж доведеться проводити за температури понад +28ºС (наприклад, на відкритих майданчиках), пам'ятайте про такі обмеження:

  • сумарна тривалість робіт має бути не більшою ніж 4-5 годин за зміну;
  • тривалість регламентованих перерв для відпочинку в охолоджуваних приміщеннях має становити не менш ніж 10% робочого часу на кожні 2ºС перевищення.

Працюємо у спеку: коли роботи є небезпечними та скільки градусів має бути у приміщенні? Як оформити скорочення тривалості робочого дня в спеку

Проте зауважте: різкий перепад температур підвищує ризик серцевого нападу. Відповідно, температура в охолоджуваних приміщеннях має становити не менш ніж +25ºС, а сам перепад — до п'яти градусів.

Якщо температура перевищує + 35°C, тривалість періодів безпечної роботи становити 15-20 хвилин, а відпочинок після цього — щонайменше 10 хвилин.

Якщо працівники використовують спецодяг для захисту від теплового випромінювання, сумарна тривалість навантаження може становити до 4-5 годин, а якщо працюють без таких засобів — не більш ніж 2 години. 

У разі температури понад +37°C роботи вважають екстремальними (небезпечними). Бажано змінити графік роботи та перенести навантаження на ранковий і вечірній час.

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25453

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44076

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33158

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22080

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді