Оплата лікарняного: як це відбувається?

Алгоритм оплати однаковий безвідносно причин непрацездатності

Оплата лікарняного: як це відбувається?

Незалежно від того, що стало причиною тимчасової втрати працездатності (хвороба, вагітність, карантин), шлях працівника до отримання виплат є однаковим. 

Працівник відкрив лікарняний під час тривалої відсутності: чи оплачувати

Оформлення допомоги з тимчасової непрацездатності складається з таких етапів: 

  1. Хворий звертається до лікаря, щоб встановити факт тимчасової непрацездатності.
  2. Лікар за результатами огляду створює медичний висновок про тимчасову втрату працездатності, на підставі якого в Електронному реєстрі листків непрацездатності формується е-лікарняний.
  3. Роботодавець у кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України отримує е-лікарняний у день створення (статусу «Готовий до сплати» документ набуває через 7 днів після дати закриття або відкриття (для лікарняних з вагітності та пологів). 
    Робота з лікарняним:
    • Не пізніше 10 робочих днів з дня набуття статусу «готовий до сплати» (у разі допомоги з вагітності та пологів — не довше трьох днів) роботодавець розглядає документи та ухвалює рішення про призначення виплат. 
    • Кількість днів непрацездатності, які підлягають оплаті, визначає кадрова служба або уповноважена особа. 
    • Для фінансування лікарняного за рахунок страхових коштів роботодавець не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття рішення про призначення виплати має сформувати у кабінеті страхувальника на вебпорталі ПФУ заяву-розрахунок щодо сплати за листком непрацездатності.
  4. Пенсійний фонд опрацьовує заяву-розрахунок за листком непрацездатності та приймає рішення щодо фінансування страхової виплати.
  5. ПФУ здійснює фінансування виплати на окремий рахунок страхувальника (не пізніше трьох робочих днів з моменту отримання заяви).
  6. Роботодавець здійснює виплату після отримання коштів на рахунок (зазвичай не пізніше найближчого дня, встановленого для виплати зарплати).

Важливо пам'ятати, що оплата тимчасової непрацездатності може відбуватися як за рахунок роботодавця, так і за рахунок Пенсійного фонду:

  • за рахунок роботодавця оплачують: 
    • перші 5 днів тимчасової непрацездатності за загальним захворюванням;
    • перші 17 днів тимчасової непрацездатності у разі нещасного випадку;
  • за рахунок ПФУ оплачують: 
    • непрацездатність з 6-го дня — за загальним захворюванням;
    • непрацездатність з 18-го дня — у разі нещасного випадку;
    • допомогу з вагітності та пологів та для догляду за дитиною або іншим членом сім’ї —  з 1 дня тимчасової непрацездатності.

За інформацією Пенсійного Фонду України

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм роботи з е-лікарняними на порталі ПФУ

Електронний лікарняний — це формат лікарняного листа, який оформлюється виключно в електронному вигляді та передається безпосередньо до Пенсійного фонду України. Як роздрукувати електронний лікарняний? Як перевірити електронний лікарняний? Усе стосовно е-лікарняних — у статті.
12022

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7164

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
482694

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
48079

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
79502

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді