Відзвітуйте про заброньованих працівників до 10 липня

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Складайте звіт за оновленою формою

Відзвітуйте про заброньованих працівників до 10 липня

Бронювання працівників під час війни

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII зобов’язує підприємства, установи й організації, які бронюють військовозобов’язаних працівників, звітувати з цих питань відповідним органам.

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування (ОМС), підприємства, установи і організації щокварталу складають звіт про чисельність працівників, яких забронювали згідно з Порядком бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженим постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — Порядок № 76).

До звіту включають зведені показники станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом в цілому по підприємству, разом із підпорядкованими структурними підрозділами і філіями незалежно від їх місцезнаходження.

Підприємства, установи організації подають звіт тому ж органу, якому подавали запит на бронювання працівників. Строк — до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Отже, за IІ квартал 2024 року подайте звіт про тих працівників, яких забронювали станом на 1 липня 2024 року за Порядком № 76. Форма звіту наведена у додатку 6 до Порядку № 76. У системі «Експертус Кадри» є зразок заповненого звіту.

Зверніть увагу, що КМУ постановою від 05.06.2024 № 650 виклав Порядок № 76 у новій редакції. У форми звітів, що у додатках до Порядку № 76, внесли правку: у підпису керівника замість ініціалів (ініціалу власного імені) та прізвища тепер зазнають власне ім’я та прізвище.

Відзвітуйте про заброньованих працівників до 10 липня

СКАЧАТИ

Місцеві органи виконавчої влади нижчого рівня, ОМС звітують обласній, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям або відповідним ОВА до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Форма звіту така ж, як і для підприємств (дод. 6 до Порядку № 76).

Органи держвлади, інші держоргани (за відповідною сферою управління, галуззю національної економіки) та обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації або відповідні ОВА звітують до Мінекономіки до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Форми звітів наведені у додатках 7, 8 до Порядку № 76.

Нагадаємо, що районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки щороку, зокрема й позапланово, перевіряють стан військового обліку в державних органах, ОМС, а також на підприємствах, в установах та організаціях, в яких працюють військовозобов’язані, яких забронювали за цими органами та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час. Зокрема, — перевіряють як оформлені документи з питань бронювання та чи є звітна документація.

 

Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період для посадових осіб органів державної влади, ОМС, юридичних осіб та громадських об’єднань — від 2000 до 3500 нмдг, тобто від 34 000 до 59 500 грн (ст. 210-1 КпАП).

Олена Петровська

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Типова форма П-2 «Особова картка працівника»

Особова картка — основний обліковий документ будь-якого працівника. Для зручності ведення документації затверджена типова форма П-2 (особова картка працівника), що є прикладом уніфікації первинного обліку. Для чого потрібна форма П-2? Які особливості заповнення передбачає бланк П-2 (особова картка працівника)? Чи заповнюється картка П-2 для сумісників? Відповіді на ці питання — у статті.
12185

Подання до ТЦК та СП списку громадян, що підлягають приписці до призовних дільниць: порядок та зразок

Щороку до 1 грудня усі підприємства зобов’язані подавати до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) списки працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць. Кого включати в такий список та інші вимоги до подання, — читайте у статті.
37749

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді