Мінсоцполітики розробило зміни до Списку № 2 на роботах із шкідливими і важкими умовами праці

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Професійні назви робіт (професій, посад) розділу «Охорона здоров’я та соціальна допомога» планують викласти у новій редакції

Пенсія за віком на пільгових умовах

5 липня 2024 р Мінсоцполітики оприлюднило на своєму сайті проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» (далі — Зміни до Списку № 2).

Особи, які працювали на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зокрема за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою КМУ від 24.06.2016 № 461 (далі — Список № 2), мають право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи (ч. 1 ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2023 № 1058-IV).

Наказом Мінекономрозвитку від 18.08.2020 № 1574 затвердили Зміну № 9 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — КП). 

До КП внесли професійну назву роботи «Працівник з господарської діяльності закладу охорони здоров’я», змінили професійну назву роботи «Молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.)» на «Молодша медична сестра (молодший медичний брат) (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця, санітар, санітар-прибиральник, санітар-буфетник та ін.), «Молодша медична сестра з догляду за хворими» на «Молодша медична сестра (молодший медичний брат) з догляду за хворими».

Відповідні зміни внесли до Випуску 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників системи охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117.

Мета Змін до Списку № 2 — привести у відповідність професійні назв робіт (професій, посад) у Списку № 2 до тих, які є у КП. 

Мінсоцполітики врахувало зміни до КП та пропонує викласти у новій редакції розділ XXIV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» Списку № 2, де зазначає такі назви посад: 

  • молодша медична сестра / молодший медичний брат (санітар- прибиральник / санітарка-прибиральниця); 
  • молодша медична сестра / молодший медичний брат з догляду за хворими; 
  • працівник з господарської діяльності закладу охорони здоров’я.

pamyatk_stazh_dod_vidp_shkid.png

СКАЧАТИ

Ірина Матійко

За інформацією Мінсоцполітики

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
117571

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518466

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
326

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29287

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
58749

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді