Графік відпусток: особливості складання та штраф за порушення

Скласти графік на наступний рік потрібно до початку січня

Графік відпусток: особливості складання та штраф за порушення

У Держпраці нагадали, що складання графіка відпусток є обов'язковим для всіх роботодавців незалежно від кількості працівників. Він має включати основну та додаткові щорічні відпустки.

Графік відпусток: складаємо вчасно за зразком

Графік можна складати у довільній формі, зазначивши місяць та заплановану кількість днів відпустки.

У встановлених графіком межах конкретний період надання відпустки узгоджують працівник та роботодавець. При цьому працівника слід письмово повідомити про дату початку відпустки щонайменше за два тижні до встановленого строку.

Втім, іноді працівники просять надати їм щорічну відпустку в інший період. Тоді це слід вирішити за погодженням сторін. При цьому роботодавець може як погодитись, так і відмовити у цьому.

Для надання відпустки поза графіком працівник пише заяву, на яку роботодавець накладає відповідну резолюцію, яка і стає підставою для видання наказу про відпустку.

Скласти графік відпусток на рік потрібно до 5 січня відповідного року. У разі відсутності такого графіка Держпраці трактуватиме це як  «інше порушення вимог законодавства про працю». За це Кодекс законів про працю України (ст. 265) передбачає накладання на роботодавця штрафу в розмірі мінімальної заробітної плати (наразі — 8 000 грн).

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Графік відпусток 2025

Чи стикалися ви з ситуаціями, коли працівники не задоволені графіком відпусток? Або ж, можливо, ви шукаєте способи оптимізувати процес складання графіка, адже скоро вже потрібно буде складати графік відпусток 2025 року. Як скласти графік відпусток на 2025 рік без помилок – у статті.
101

Відкликання працівника з відпустки

На підприємстві виникла потреба у конкретному працівнику, який перебуває у відпустці. І роботодавець повинен використати порядок відкликання з відпустки. Як правомірно відкликати з відпустки та що передбачає алгоритм дій, читайте у статті.
74007

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46077

Як скласти графік відпусток 2024

У статті знайдете зразок графіка відпусток 2024, шаблон, а також відповіді на питання коли починати складати графік відпусток та чи всіх працівників включати в нього.
12687

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді