15 липня — останній день звітування посередників з працевлаштування за формою 1-ПА

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Інформацію про кількість працевлаштованих громадян за ІІ квартал 2024 року подають до служби зайнятості

15 липня — останній день звітування посередників з працевлаштування за формою 1-ПА

Звітування про надання послуг із посередництва в працевлаштуванні

Суб’єкти господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні у інших роботодавців та які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном (далі — посередники з працевлаштування) зобов’язані подавати до служби зайнятості інформацію про кількість працевлаштованих громадян (п. 4 ч. 4 ст. 36, п. 4 ч. 4 ст. 38 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI; далі — Закон № 5067).

Таку інформацію посередники з працевлаштування подають щоквартально за формою звітності 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні», затвердженою наказом Мінсоцполітики від 03.06.2019 № 851 (далі — звітність 1-ПА).

Звітність 1-ПА подають:

  • в електронній формі, з кваліфікованим електронним підписом через персональний кабінет на порталі служби зайнятості;
  • у паперовій формі за підписом керівника / фізичної особи - підприємця або їх уповноваженої особи — до центру зайнятості.

Останній день звітування — 15-те число місяця після звітного кварталу. Тобто звітність 1-ПА за ІІ квартал цього року посередникам з працевлаштування необхідно подати до 15 липня 2024 р. включно.

Відповідальність посередників у працевлаштуванні за порушення законодавства про зайнятість населення встановлює стаття 53 Закону № 5067. Зокрема, у разі неподання або порушення порядку подання відомостей про працевлаштованих осіб з посередника у працевлаштуванні стягнуть штраф у двократному розмірі мінімальної зарплати, встановленої на момент виявлення порушення.

Нагадаємо, що Мінекономіки наказом від 22.09.2023 № 14186 з форми № 1-ПА із 01.08.2024 виключить розділ ІІІ, який заповнювали посередники з працевлаштування за кордоном, які мають ліцензію. Вони подаватимуть до Мінекономіки один раз на рік, до 30 січня після звітного року, форму звітності № 1-ТМ за період з 01 січня до 31 грудня.

Ірина Матійко

За інформацією Державної служби зайнятості

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Кадрові звіти 2025

Кадрові звіти 2025 року є важливою частиною управлінського обліку на підприємствах і допомагають моніторити та аналізувати різні аспекти управління персоналом. Які кадрові звіти складати у 2025 році та як це робити — читайте у статті.
89

Типова форма П-2 «Особова картка працівника»

Особова картка — основний обліковий документ будь-якого працівника. Для зручності ведення документації затверджена типова форма П-2 (особова картка працівника), що є прикладом уніфікації первинного обліку. Для чого потрібна форма П-2? Які особливості заповнення передбачає бланк П-2 (особова картка працівника)? Чи заповнюється картка П-2 для сумісників? Відповіді на ці питання — у статті.
13898

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді