Скорочення працівників, з якими відсутній зв'язок, в умовах воєнного стану: чи правомірно

Під час воєнного стану Закон № 2136 має пріоритет над КЗпП. Водночас для розв’язання питань, не врегульованих Законом № 2136, роботодавці зобов’язанні застосовувати норми Кодексу законодавства про працю

Скорочення працівників, з якими відсутній зв'язок, в умовах воєнного стану: чи правомірно

Під час дії воєнного стану особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні визначає Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Як правомірно звільняти працівників під час воєнного стану

ГУ Держпраці у Дніпровському регіоні наголошує, що для розв'язання питань, які не врегульовані Законом № 2136, роботодавці зобов’язанні застосовувати норми КЗпП.
Нагадаємо, що Закон № 2136 не скасовує та не змінює норми статті 49-2 КЗпП, відповідно до яких, про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Таким чином, роботодавець не може звільнити працівника за скороченням, якщо з ним відсутній зв’язок, і немає можливості повідомити працівника про скорочення.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106141

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122489

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50532

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді