Конкурс на посаду керівника закладу охорони здоров’я проводитимуть за новими правилами

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Одна і та сама особа не може бути керівником більше ніж два строки підряд

Конкурс на посаду керівника закладу охорони здоров’я проводитимуть за новими правилами

Трудові відносини з директором

23 липня 2024 р. КМУ постановою № 840 вніс зміни:

Зміни розробили, щоб виконати вимоги Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки та вдосконалити порядок проведення конкурсного відбору на посаду керівника закладу охорони здоров’я (далі — ЗОЗ).

У Порядку № 1094 встановили вимоги до конкурсних комісій:

  • половина їх складу має бути з числа представників громадських об’єднань у сфері охорони здоров’я та / або у сфері запобігання корупції та антикорупційної діяльності;
  • кількість та склад визначають залежно від відомчої належності та статусу ЗОЗ у складі спроможної мережі;
  • рішення конкурсної комісії про відповідність учасника конкурсу критерію доброчесності вважатимуть ухваленим, якщо за це проголосувала більшість членів комісії від громадськості, а у разі рівного розподілу голосів перевагу мають голоси членів комісії від громадськості;
  • обов’язкове оцінювання професійної компетентності та управлінських навичок учасників конкурсу кожним членом конкурсної комісії за бальною системою;
  • відеозапис засідання є невід’ємною частиною протоколу засідання.

Окрім цього, для учасників конкурсу на керівні посади у державних та комунальних ЗОЗ передбачили:

  • кваліфікаційні вимоги в частині освіти, стажу роботи та володіння державною мовою;
  • чіткий перелік кваліфікаційних критеріїв, серед яких є професійна компетентність, управлінські навички та доброчесність;
  • етапи проведення конкурсу та особливості проведення кожного з них.

Вимоги до оцінювання за встановленими критеріями та перелік індикаторів відповідності учасників конкурсу за кожним критерієм визначатиме Порядок оцінювання учасників конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального ЗОЗ, який розробить та затвердить наказом МОЗ.

Також уточнили, що керівником ЗОЗ не може бути одна і та сама особа більше ніж два строки підряд. Такий строк визначають у контракті. Він становить від трьох до п’яти років.

У Порядку № 777 зазначили, що його вимоги не поширюються на ЗОЗ державної форми власності, що функціонують як державні некомерційні підприємства, в яких конкурсний відбір на зайняття посади керівника ЗОЗ здійснюватиметься за вимогами Порядку № 1094.

Зміни діють з 25 липня 2024 р.

Ірина Матійко

За інформацією КМУ та МОЗ

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді