Відповідальність роботодавця за працю іноземців без дозволу

Розмір штрафів може збільшитись у разі повторного порушення

Відповідальність роботодавця за працю іноземців без дозволу

Право на зайнятість в Україні мають на підставах і в порядку, встановлених для громадян України, мають:

  • іноземці;
  • особи без громадянства, які постійно проживають в Україні;
  • особи, яких визнано в Україні біженцями;
  • особи, яким надано притулок в Україні;
  • особи, яких визнано такими, що потребують додаткового захисту;
  • особи, яким надано тимчасовий захист;
  • особи, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну.

Проте слід пам'ятати, що прийняття їх на роботу відбувається на підставі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (якщо інше не передбачено законами або міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

Трудові відносини з іноземцем

Видати такий дозвіл можуть територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Закон України «Про зайнятість населення» передбачає покарання за порушення цих вимог. Отже, за застосування праці іноземців доведеться заплатити:

  • 20 розмірів мінімальної заробітної плати за кожну особу — у разі роботи на умовах трудового або іншого договору без дозволу;
  • 10 розмірів мінімальної заробітної плати за кожну особу — у разі роботи на інших умовах, ніж ті, що передбачені зазначеним дозволом, або іншим роботодавцем.

Крім того, за допуск до роботи іноземця або особи без громадянства на умовах трудового договору без дозволу для посадових осіб, фізичних осіб-підприємців передбачено штраф від 500 до однієї 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення).

За повторне порушення сума стягнення зросте вдвічі.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96539

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55553

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді