Чи оплачувати додатковий лікарняний з вагітності та пологів, якщо працівниця звільнилася

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Коли термін лікарняного припадає на період після звільнення — його не оплачують

Чи оплачувати додатковий лікарняний з вагітності та пологів, якщо працівниця звільнилася

Допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105). Таку допомогу виплачують за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відпустка з вагітності та пологів

Допомога по вагітності та пологах обчислюється сумарно за всі дні відпустки по вагітності та пологах та надається в повному обсязі застрахованій особі незалежно від кількості використаних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до пологів (ч. 1 ст. 18 Закону № 1105).

Підстава для призначення допомоги — лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» (ч. 1 ст. 23 Закону № 1105).

Роботодавець або уповноважена ним особа приймає рішення про призначення страхової виплати, контролює правильність її нарахування та своєчасної виплати, відмовляє у призначенні страхових виплат або припиняє їх, розглядає підстави і правильність виданих документів, які є підставою, щоб надати страхові виплати (ч. 3 ст. 22 Закону № 1105).

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності

ПФУ роз’яснює, що чинне законодавство не передбачає повернення виплаченої суми допомоги по вагітності та пологам при звільненні з роботи за власним бажанням жінки під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо роботодавцю нададуть листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами терміном 14 к. дн. або е-лікарняний сформується у кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ та його термін припадає на період після звільнення — допомога по вагітності та пологам не надається, оскільки застрахована особа вже не перебуває у трудових відносинах (Лист ПФУ від 01.08.2024 № 2800-030401-8/46676).

Нагадаємо, що е-лікарняний з вагітності та пологів вагітній формується автоматично на підставі медичного запису про медогляд, надання консультації або лікування, що вносить лікуючий лікар до електронної системи охорони здоров’я. Медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» додатково формується на 14 к. дн. з дати наступної за датою завершення попереднього медичного висновку цього випадку непрацездатності категорії «Вагітність та пологи» як продовження раніше розпочатого випадку тимчасової непрацездатності:

  • якщо народилося двоє і більше дітей або ускладнених пологів;
  • якщо народилася мертва дитина;
  • якщо виникли ускладнення в післяпологовий період.

Підстава — пункт 10 розділу ІІІ Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Ірина Матійко

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25453

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44070

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33157

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22079

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді