Законодавство про колективні трудові спори планують оновити

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Колективні трудові спори пропонують вирішувати трудовим арбітражем

Як укласти колективний договір

Щоб удосконалити законодавство про колективні трудові спори, народні депутати України 16.09.2024 зареєстрували у ВРУ проєкти:

Наразі законодавство про колективні трудові спори містить низку неактуальних приписів та потребує системного оновлення з урахуванням сучасних тенденцій розвитку колективно-договірного регулювання, змін у трудовому законодавстві, запровадження інституту трудової медіації в Україні, а також розширення механізмів альтернативних способів вирішення спорів.

Автори проєктів пропонують:

  • визначити принципи, правові та організаційні засади, способи та порядок вирішення колективних трудових спорів;
  • встановити порядок вирішення колективних трудових спорів про права трудовим арбітражем, закріпити обов’язковість рішення трудового арбітражу, порядок оскарження такого рішення, виконання рішення трудового арбітражу у добровільному та примусовому порядках:
  • виключити норми, що обмежують і забороняють участь у страйках для окремих категорій працівників та представників органів державної влади.

Статті КпАП про відповідальність щодо колективних договорів і угод планують доповнити інформацією про колективні трудові спори та підвищать штрафи. Встановлять відповідальність за несвоєчасне повідомлення про проведення страйку чи локауту, організацію страйку чи локауту, які визнані судом незаконними.

Також визначать розміри ставок судового збору за подання до суду процесуальних документів стороною колективного трудового спору у справах про визнання страйку/локауту незаконним, його припинення, обмеження, відміну, заяв про скасування рішення трудового арбітражу, у справах про погашення простроченої заборгованості із виплати заробітної плати тощо.

Людмила Герега

За інформацією ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25747

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45964

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33669

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22568

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді