Як присвоїти ранг держслужбовцю, у якого декілька спецзвань — роз’яснює НАДС

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Якщо спеціальних звань декілька, держслужбовцю призначають вищий ранг

Як присвоїти ранг держслужбовцю,  у якого декілька спецзвань — роз’яснює НАДС

Співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями встановлюють, коли призначають осіб на посади державних службовців, на яких може бути присвоєний нижчий ранг. У такому разі особі присвоюють ранг державного службовця на рівні рангу, який вона мала відповідно до спеціальних законів.

Державним службовцям ранги присвоюють в залежності від категорії посади державної служби:

  • категорія «А» — 1, 2, 3 ранг;
  • категорія «Б» — 3, 4, 5, 6 ранг;
  • категорія «В» — 6, 7, 8, 9 ранг. 

Ранги присвоюють одночасно з призначенням на посаду державної служби, а в разі випробування — після закінчення його строку. Державному службовцю, якого вперше призначають на посаду державної служби, присвоюють найнижчий ранг у межах відповідної категорії посад.

Підстава — стаття 39 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Особі, яка має військове звання, дипломатичний ранг чи інше спеціальне звання, ранг присвоюють відповідно до співвідношень між рангами державних службовців і військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями, затверджених постановою КМУ від 20.04.2016 № 306 (далі — Постанова № 306; п. 2 Порядку присвоєння рангів державних службовців, затвердженого Постановою № 306).

Таким чином, коли на посаду державної служби призначають особу, яка мас декілька спеціальних звань, ранг державному службовцю присвоюють з урахуванням співвідношення з тим спеціальним званням, яке дає змогу присвоїти вищий ранг (роз’яснення НАДС «Щодо присвоєння рангу державного службовця у разі наявності у особи декількох спеціальних звань» від 03.10.2024 № 187 р/з).

Людмила Герега

За інформацією НАДС

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516674

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
208

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27699

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
52870

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35769

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді