Депутати хочуть дозволити уточнити дані у ТЦК тим, хто сплатить половину штрафу

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Понад 6 млн військовозобов’язаних не уточнили свої персональні дані

Закінчився строк для уточнення даних: кому загрожує штраф

Упродовж 2024 року понад 6 000 000 військовозобов’язаних громадян не уточнили свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг, електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста або у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (далі — електронний кабінет, ТЦК). Штраф за таке  порушення у КпАП — від 17 000 грн до 25 500 грн.

4 жовтня 2024 року народні депутати України зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення механізмів притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» № 12093 (далі — Законопроєкт № 12093).

Цілі Законопроєкту №12093:

  • удосконалити порядок притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку;
  • стимулювати військовозобов’язаних уточнити дані через електронний кабінет.

Передбачають, що уточнення персональних даних буде передумовою для економічного бронювання.

Автори Законопроєкту № 12093 пропонують внести зміни до КпАП та доповнити його новими статтями. Зокрема, у статті 279-9 встановити, що особа, яка вчинила в особливий період адміністративне правопорушення, яке передбачають статті 210, 210-1 КпАП,  може звернутися до ТЦК із заявою,  що не оспорює факт порушення та згодна, щоб її притягнули до адміністративної відповідальності без її присутності. Звернутися необхідно не пізніше дня розгляду справи про таке правопорушення. Подати заяву можна особисто в письмовій формі або через електронний кабінет.

У постанові про накладення адміністративного стягнення керівник ТЦК  визначить розмір штрафу на рівні мінімального, що передбачає законодавство за таке правопорушення.

Також КпАП планують доповнити статтею 300-3. За новою нормою, якщо особа упродовж 10 календарних днів сплатить не менше ніж 50% штрафу, постанову про накладення адміністративного стягнення вважатимуть виконаною. Строк відлічуватимуть з дня, коли постанова набрала законної сили.

Людмила Герега

За інформацією ВРУ

 

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді