Основний документ ветерана — е-посвідчення

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Паперові посвідчення ветерани можуть отримувати за бажанням

Основний документ ветерана — е-посвідчення

8 жовтня 2024 р. ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення деяких норм Закону» (законопроєкт від 24.06.2024 № 11376, далі — Закон). Закон набере чинності з наступного дня, коли його офіційного опублікують.

Статтю 18 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (далі — Закон № 3551) виклали в новій редакції. Визначили, що електронне посвідчення ветерана (далі — е-посвідчення ветерана) та паперове посвідчення ветерана мають однакову юридичну силу. Ветерани можуть використовувати е-посвідчення на території України, щоб підтвердити статус, отримати пільги, гарантії та компенсації.

Наразі статус основного має паперове посвідчення. І лише після того, як громадянин отримав посвідчення у паперовій формі, він може сформувати е-посвідчення ветерана.

Е-посвідчення ветерана — документ, що підтверджує статус осіб, зазначених у статтях 6 —10-1, 16-1 Закону № 3551. Зокрема, — учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена родини загиблого Захисника чи Захисниці України.

Документ формується автоматично після того, як особа отримала відповідний статус, у формі електронного відображення інформації, що містить відомості про особу, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом). Невід’ємна частина е-посвідчення ветерана — відцифрований образ обличчя, що міститься в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни або відображається в е-паспорті/е-паспорті для виїзду за кордон, за згодою особи.

Е-посвідчення ветерана формується безоплатно засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема через його мобільний застосунок.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку е-посвідчення ветерана, що пред’являє громадянин України.

Нагадаємо, учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, надають додаткову відпустку із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік (ст. 16-2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Людмила Герега

За інформацією ВРУ

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
1341

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
61992

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63992

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
285089

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді