Кого з підприємців оштрафують за допуск до роботи неоформленого працівника

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Законодавство передбачає фінансові санкції за таке порушення для ФОП на загальній системі оподаткування

Кадрове діловодство у ФОП

Верховний Суд у постанові від 18.09.2024 у справі № 240/7766/23 зауважив, що за допуск до роботи неоформленого працівника фізичні особи — підприємці (ФОП), які є платниками єдиного податку першої — третьої груп, несуть відповідальність у вигляді попередження. Водночас для ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, за таке правопорушення законодавство передбачає санкції у вигляді штрафу.

За матеріалами справи під час фактичної перевірки господарської діяльності ФОП посадові особи ДПС виявили, що вона використовує працю неоформленого працівника. На підставі акта перевірки в управлінні Держпраці прийняли постанову стягнути з ФОП штраф за порушення законодавства про працю.

ФОП звернулася до суду з позовом, в якому просила визнати протиправною та скасувати постанову управління Держпраці.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позов, оскільки вважали, що відповідно до статті 265 КЗпП за таке правопорушення ФОП несуть відповідальність у вигляді попередження, а не штрафу. Верховний суд рішення судів попередніх інстанцій скасував і ухвалив рішення про відмову в задоволенні позову.

Суд вважає, що контролюючий орган мав підстави для висновку, що підприємиця порушила вимоги законодавства про працю, оскільки в матеріалах справи відсутні докази, що на момент перевірки податковим органом та на дату складання акта, вона уклала трудовий договір та подала в податкову повідомлення про прийняття працівника на роботу. Також ФОП перебуває на загальній системі оподаткування, а не є платником єдиного податку. Отже постанова управління Держпраці є правомірною.

Зауважимо, що під час воєнного стану штрафи, передбачені статтею 265 КЗпП, не застосують, якщо усунути в повному обсязі та у встановлений строк порушення, виявлені під час позапланових заходів державного нагляду (контролю (ч. 3 ст. 16 Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX). 

Людмила Герега

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27369

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10345

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27218

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30983

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді