Чи востаннє переведемо годинник на зимовий час у 2024 році

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
У ніч з 26 на 27 жовтня переведіть годинник на годину назад

ВРУ скасувала перехід із літнього та зимового часу

Щороку, навесні та восени, в Україні змінюють час відповідно до постанови КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 № 509.

У 2024 році переводимо годинник на зимовий час у ніч з 26 на 27 жовтня. Але остаточного рішення, чи перейдемо ми на час, який не змінюватимемо надалі, ще немає.

16 липня 2024 р. ВРУ ухвалила Закон України «Про обчислення часу в Україні» № 3856-ІХ (законопроєкт від 09.10.2020 № 4201; далі Закон № 3856), який ще очікує на підпис Президента.

Якщо Президент підпише Закон № 3856, він набере чинності з 01 січня 2025 року та скасує сезонне переведення годинників. Час обчислюватимуть за київським часом на всій території України. Час такої часової зони відповідає другому часовому поясу в шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2. Тоді із 2025 року вже не переводитимемо годинники на літній час.

Кадровикам слід бути уважними із нічними змінами працівників — в жовтні нічна зміна на годину більша. Враховуйте зміни в тривалості робочого часу в графіках змінності працівників, що виконуватимуть роботи у ніч переведення годинників, з 26 на 27 жовтня о 04:00 годині за київським часом.

ВРУ скасувала перехід на літній час: коли переведемо стрілки востаннє

Відбийте в табелі обліку використання робочого часу збільшення тривалості робочої зміни. У табелі зазначте фактичну тривалість робочого часу. Виняток — час, що припадає на перерву для відпочинку та харчування.

Ірина Матійко

 

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
117573

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518470

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
326

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29298

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
58776

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді