Батьки-підприємці: чи можливий «декрет» для бабусі?

333
Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри

Запитання

У дитини до трьох років і мама, і тато є підприємцями. Чи може при цьому у відпустку для догляду за дитиною до трьох років піти бабуся?

Відповідь

Бабі, діду чи іншому родичу, який фактично доглядає за дитиною, відпустку до трьох років надають на підставі довідки з місця роботи / навчання, служби одного з батьків дитини про те, що він/вона вийшов/вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки).

Бабуся в «декреті»: 11 запитань про відпустку для догляду за дитиною до трьох років родичу

Батьки дитини — приватні підприємці, не можуть делегувати права на відпустку бабусі, тому що не перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями або фізичною особою-підприємцем як наймані працівники. Отже, вийти на роботу до закінчення терміну відпустки до трьох років і надати таку довідку не можуть.

Батьки-підприємці: чи можливий «декрет» для бабусі? Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку: коли надається за законом?

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформлення

Оформити так звану «декретну відпустку до 3 років» мають право як мати, так і батько дитини. Щоб оформити таку відпустку, кадровику надають додатковий підтвердний документ. А ще він має врахувати суперечливість законодавчих норм. Отже, щоб відпустка по догляду за дитиною до 3 років на вашому підприємстві була оформлена правильно, скористайтеся алгоритмом зі статті.
57185

Звільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Звільнення під час відпустки по догляду за дитиною до 3 років хоч і є досить популярним на сьогодні, однак викликає низку питань. Як правильно оформити звільнення під час декретної відпустки? Чи можуть звільнити вагітну? У чому особливості звільнення за власним бажанням під час відпустки по догляду за дитиною? Чи можливе звільнення за угодою сторін під час декретної відпустки? Відповідь на ці та інші питання — знайдіть у статті
38869

Оформлення виходу на роботу після декретної відпустки

Працівниця має право перебувати у так званому «декреті», до поки дитині не виповниться три роки. Має право, але не зобов’язана. Вихід з відпустки для догляду за дитиною основного працівника може відбуватись за двома сценаріями: припинення відпустки достроково або ж після закінчення відпустки для догляду за дитиною.
159812