Простій та призупинення трудового договору: допомога з непрацездатності

558
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи призначати допомогу з тимчасової непрацездатності, якщо підприємство перебуває у простої або у разі призупинення трудового договору?

Відповідь

Роботодавець не забезпечує роботою працівника, який тимчасово втратив працездатність. 

Не вбачаю підстав оголосити простій працівнику, який перебуває на лікарняному. Оскільки тимчасова непраце­здатність настала до того, як оголосили простій, призначайте допомогу з тимчасової непрацездатності за всі дні, зазначені в лікарняному. 

Допомога з непрацездатності: простій та призупинення трудового договору СКАЧАТИ

Якщо під час простою працівник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку ( далі — ПВТР), тобто не повинен виходити на роботу, відсутні підстави для оплати лікарняного як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів ФСС (роз’яснення ФСС від 15.07.2022, листи Мінсоцполітики від 31.07.2015 № 445/18/99-15, від 05.07.2022 № 6700/0/2-22/45). 

У разі призупинення дії трудового договору роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою і працівник тимчасово припиняє виконувати роботу за укладеним трудовим договором у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором (ч. 1 ст. 13 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ). Роботодавцю не потрібно забезпечувати роботою працівника, який тимчасово втратив працездатність. 

Немає підстав призупинити трудовий договір з працівником, який перебуває на лікарняному. Оскільки тимчасова непрацездатність настала до того, як призупинили дію трудового договору, призначайте допомогу з тимчасової непрацездатності за всі дні, зазначені в листку непрацездатності.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
5898

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
479290

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
44903

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
75879