П'ятиденка за чотири дні: чи можливо оформити робочий графік з вільною п'ятницею?

212
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Працівник просить звільнити його від роботи по п’ятницях, щоб доглядати дитину, але, щоб не втратити зарплату, обіцяє відпрацьовувати тижневу норму часу 40 годин в інші дні. Як оформити таку роботу?

Відповідь

Неможливо встановити такий графік, щоб працівник відпрацював 40 годин за 4 дні та отримав повну зарплату за місяць. На наш погляд, оптимальний варіант — за згодою роботодавця запровадити гнучкий режим робочого часу з дистанційною роботою щоп’ятниці. 

Календар кадровика ЛИПЕНЬ 2024

Виберіть варіант, як розв’язати ситуацію. Усі варіанти мають одну перевагу — працівник зможе доглядати за дитиною та бути поруч. Однак зважайте на недоліки. 

  1. Встановити неповний робочий тиждень.
    Робочі дні — з понеділка по четвер на підставі статті 56 КЗпП. Оплата праці — пропорційно відпрацьованому часу. 
    Недолік: працівник отримуватиме меншу зарплату. 
  2. Запровадити дистанційну роботу по п’ятницях, можливо, неповний робочий день.
    Недоліки: 
    • не кожну роботу можна виконувати дистанційно;
    • працівник не зможе повноцінно працювати й одночасно доглядати за дитиною. 
  3. Запровадити гнучкий режим робочого часу (ГРРЧ). 
    Обліковий період — тиждень. 

    Недоліки: ГРРЧ передбачає встановити фіксований час, протягом якого працівник повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати посадові обов’язки. Тобто працівник по п’ятницях повинен працювати щонайменше фіксований час — в офісі або дистанційно. Його тривалість визначає роботодавець. Це може бути 2 години у п’ятницю, а решту — 6 годин за п’ятницю — працівник відпрацює з понеділка по четвер.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4776

Виробничий календар кадровика на липень 2024

Календар кадровика інформує про кількість робочих і вихідних днів у липні. Нагадує про останні дні подання звітності й актуальні фахові події. Скачайте собі на робочий стіл, щоб не забути про найважливіше у липні
4198

Виробничий календар кадровика на червень 2024

Крокуйте в літо разом з нашим календарем і тримайте під рукою норму робочого часу на червень 2024. Також не пропустіть найважливіші кадрові події та звітність у червні. Прикрасьте робочі дні гарним та максимально корисним підкажчиком
9399

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 12 серпня. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки, оновлений провідним експертом із трудового законодавства — Оленою Петровською.
100740

Скорочена тривалість робочого часу

У кадровій практиці скорочену тривалість робочого часу часто плутають із неповним робочим часом. А це — поняття різні. Зі статті дізнаєтеся, кому встановлюється скорочений робочий час та чим він відрізняється від неповного.
21224