Лікарняний під час відпустки: чи можна проігнорувати на прохання працівника-сумісника?

130
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Сумісник під час щорічної відпустки перехворів та приніс довідку про оплату лікарняного за основним місцем роботи. Він просить, щоб відпустку у зв’язку з хворобою не переносили, адже відпускні вже виплатили, а е-лікарняний за сумісництвом не буде оплачуватись. Чи можна погодитись на це?

Відповідь

Щорічну відпустку переносять на інший період або продовжують у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку (п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). 

Як діяти кадровику, якщо збіглися щорічна відпустка, хвороба та звільнення

Роботодавець повинен перенести або продовжити щорічну відпустку незалежно від того, чи оплачувана тимчасова непрацездатність у працівника — основного чи сумісника

Чи притягнуть роботодавця до відповідальності? Під час воєнного стану — малоймовірно. По-перше, інспектор праці перевірить, чи перенесли суміснику відпустку, тільки якщо сам працівник чи профспілка поскаржиться на роботодавця. По-друге, навіть якщо інспектор праці видасть припис усунути порушення, роботодавець може наказом перенести на інший період частину щорічної відпустки, що збіглася з лікарняним

Якщо роботодавець виконає у повному обсязі та у встановлений строк припис інспектора праці, передбачені статтею 265 КЗпП штрафи не застосовують (ст. 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ). 

Отже підприємству не загрожує штраф у розмірі мінімальної зар­плати. Хоча залишається ризик, що посадову особу можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4762

Додаткова відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни

Якщо працівник надав роботодавцю посвідчення учасника бойових дій (особи з інвалідністю внаслідок війни), то він має право на додаткову оплачувану відпустку. Про особливості та порядок надання додаткової відпустки учасникам бойових дій, зокрема, учасникам АТО, читайте у статті.
62526

Наказ про відпустку без збереження заробітної плати у разі смерті родича

Закон про відпустки не визначає конкретного терміну, до якого працівник може скористатися своїм правом на відпустку. За загальним правилом, відпустку надають на час підготовки та проведення траурної церемонії
12963

Зразок наказу на «чорнобильську» відпустку

Роботодавець оформлює надання додаткової оплачуваної відпустки постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорії наказом. Скачайте зразок оформлення наказу на «чорнобильську» відпустку, щоб не упустити жодної деталі.
11496